top of page

Affiliate marketing, en riktig kassako!


Passiv inkomst. Det är drömmen, eller hur? Vakna upp varje morgon med nya insättningar på ditt konto. Ett sätt att bygga upp en passiv inkomst är genom marknadsföringsstrategin affiliate marketing. Men vad är egentligen detta drömlika fenomen kallat affiliate marketing?

Affiliate marketing, är processen då du som är ägare av en webbplats, blogg eller hemsida tjänar pengar på att marknadsföra ett företags produkter. Du hittar en produkt eller tjänst som du gillar, marknadsför den till besökare på din webbplats, blogg eller hemsida, och tjänar en del av varje försäljning företaget gör. Affiliate marketing är provisionsbaserat och bygger helt på prestation och resultat. Därefter sätter du upp en så kallad provisionsmodell. Provisionsmodellen kan antingen vara säljbaserad, det vill säga, att du som marknadsförare får en en del av såld produkt som företaget säljer tack vare din annons. Provision kan också vara klickbaserad, du får betalt varje gång någon klickar på annonsen du har på din hemsida. Det kan även vara en fast kostnad. Vad du får betalt för är beroende på vilket avtal du har med företaget. Men har du många besökare på ditt nätverk och en förmånlig provisionsmodell kan detta vara början på en stabil passiv inkomst bara genom att marknadsföra genom ditt nätverk.

Affiliate marketing är ingen ny marknadsföringsstrategi utan började användas för 15-20 år sedan då företag började se internets potential för marknadsföring. Företag som marknadsför sig online har använt sig av många olika strategier baserat på trender och den tekniska utvecklingen under dessa år. Men trots att trender kommer och går så kommer affiliate marketing högst troligt bestå.

För att verkligen förstå affiliate marketing processen måste man förstå de olika parter som involverade. Affiliate marketing involverar tre parter, säljaren, affiliaten och affiliatenätverket.

Säljaren:

Ibland även känd som skaparen, säljaren, varumärket, återförsäljaren eller försäljaren. Det här är den part som äger en produkt eller tjänst som ska marknadsföras. Företaget kan vara allt från Startups till stora internationella företag.

Affiliates:

Affiliates är de som äger webbplatser, hemsidor, bloggar eller konton i sociala medier. Denna part är också känd som utgivare, det vill säga den som marknadsför. Affiliaten kan vara enskilda individer eller företag. En affiliates mål är att med en eller flera produkter eller tjänster attrahera och övertyga potentiella kunder om värdet av att köpa säljarens produkt så att de faktiskt köper den.


Affiliate-nätverk:

Är de nätverk där säljare och affiliates möts. Affiliatenätverket hjälper även parterna att spåra trafiken från affiliates hemsida och de försäljningar som sker tack vare annonserna. Informationen ligger till grund för den provision som betalas ut till affiliates.


Nu har ni fått grundläggande information om hur ett affiliate marketing nätverk fungerar. Nästa steg är hur man faktiskt kommer igång med sin affiliate marketing process, detta kommer jag berätta i nästkommande blogg! Vincent Larsson

VL MARKETING

bottom of page